Hoe maak je een moodboard?

gastblog geschreven door Mendy van Hoogdalem

Een moodboard maken is een hele goede manier om erachter te komen van welke stijl je houdt en of welke richting je op wilt in jouw interieur. Het zorgt ervoor dat je je aan je palet en kleurideeën houdt én het geeft je de kans om je ideeën in één beeld te vangen en dus ook makkelijker te verwerken in je woning.

Als eerste stap kun je op verschillende websites en in tijdschriften gaan speuren en kijken naar dingen die je mooi vindt. Als daar een item tussenstaat of een sfeerbeeld die je onwijs gaaf vindt kun je die pakken als hoofd idee. Daarna bouw je om dit sfeerbeeld een stelsel van andere items, kleuren en ideeën die ervoor zorgen dat je uiteindelijk tot een plan komt waarbij je weet welke richting je op moet. Je weet zo welke producten, bouwmaterialen, meubels en decoratie je moet aanschaffen.

Hieronder zie je hoe het opbouwen van een moodboard gaat op basis van mijn eigen smaak en gevonden ideeën. Op mijn instagram zien jullie op regelmatige basis de moodboards voorbij komen die ik voor klanten maak. Hier leer je ook meer over hoe je een moodboard maakt. Ik gebruik bij elke foto/stof/verfstalen enzovoort een nummering waardoor ik op een bijgevoegd document uitleg wat ik bedoel met die specifieke foto.  

Bijvoorbeeld, ik wil graag een moodboard maken voor mijn woonkamer. Ik wil een andere sfeer creëren en andere kleuren gebruiken dan ik al had en wil een aantal nieuwe meubels kopen, maar aan de bank ben ik gehecht. Die moet dus blijven.

 bank moodboard maken

Stap 1: Wanneer dit mijn bank is, kijk ik op dit moment naar de kleuren van de bank en zie je, wanneer je heel goed kijkt, zwarte elementen van de poten, verschillende beige tinten en in de stukken waar de schaduw zit bevindt zich een taupe achtige kleur. Dit worden dus in eerste instantie de kleuren van mijn uitgangspunt.

Later in het proces, door het verkrijgen van meer sfeerbeelden kun je vanzelf je kleurenpalet aanvullen met andere kleuren die je er mooi bij vindt staan.

Stap 2: Nu gaan we op zoek naar een kleurenpalet van kleuren/stoffen/stalen enzovoort om de basis van ons moodboard te maken. Als ik afga op de boven genoemde kleuren dan stel ik in eerste instantie ook een palet samen in die kleuren. Bijvoorbeeld:

kleuren moodboard

 

Dit palet heeft alle kleuren die ik zoek en meteen geeft hij extra ideeën omdat je nu kunt zien dat marmer en eikenhouten hier prachtig bij staat. Weer twee elementen die mij aanspreken en waar ik verder op kan bouwen.

Stap 3: Als laatste voor de basis zoek ik een item of items die ik er sowieso graag in wil verwerken. Misschien ben je gek op planten, kunst, betonlook of vaasjes met bloemen. Een grote must is dat je dit ook verwerkt in je moodboard en woning omdat dat de items zijn die van je huis echt ‘jouw thuis’ maken.

In mijn geval ga ik uit van posters en wanddecoratie. Ik vind dat prachtig en heb twee mooie posters op het oog van Osare, die ik er sowieso in wil verwerken.

 posters moodboard

 Stap 4: De basis voor ons moodboard is nu gelegd. We hebben ons kleurenpalet, een hoofdmeubel, welke meubels moeten blijven en twee items die we zeker graag willen gebruiken. Hierop verder bordurend gaan we op zoek naar sfeerbeelden die de woning tot één geheel moeten gaan brengen. Denk aan wandplanken, planten, decoratie, meubels en andere dingen die je graag wilt verwerken. Dit is het moment om lekker te knippen en te plakken en al jouw favoriete plaatjes erbij te pakken. Hieronder een aantal wensen en ideeën die ik erg mooi vind.

  moodboard woonkamer

plant lichte kleuren moodboard minimalistisch moodboard

Wanneer je nu naar bovenstaande foto’s kijkt en je hebt steeds jouw kleurenpalet in gedachten gehouden dan zie je hoe mooi dit samensmelt. Eigenlijk heb je net al jouw mini moodboard gemaakt. In de volgende stap voegen we alles samen en kun je met deze ideeën en kennis van ‘het maken van een moodboard’ lekker aan de slag in jouw interieur. 

Stap 5: Het moodboard samen voegen. Het meubel dat mee moet, het kleurenpalet, de items die je sowieso wilt laten terugkomen en daarop aansluitend je sfeerbeelden samen voegen is niet zo moeilijk. Plak het belangrijkste in het midden van je board en werk dan uit naar buiten naar steeds iets minder belangrijk. Mijn moodboard zie je hieronder:

moodboard maken Stap 6: Wat ik heb gedaan is textiel, verf en stofstalen toegevoegd door middel van een vloerkleed, kussens en verfblikken. Door deze beelden toe te voegen begint jouw moodboard te leven en kan je hiermee ook daadwerkelijk naar de winkels toe om dit te shoppen en de stijl die nu naar voren komt te verwezenlijken in huis.

Bekijk je moodboard goed. Ben je tevreden, of mis je nog wat? Wanneer dit het geval is zoek je gewoon verder naar nog meer inspiratie die bij jou past en voeg je dit toe aan je palet. Ik zou bijvoorbeeld bij mijn palet nog extra kleur toe kunnen voegen, zoals: terracotta, groengrijs, blauwgroen of juist een diepe rode kleur. Je kunt het zo kleurrijk of rustig houden als je maar wilt. Als je koude kleuren maar bij koude kleuren houdt en niet mixt met warmere kleuren, dan zit je goed.

Heel veel succes met het maken van jouw moodboard!

Mocht ik jou kunnen helpen met een moodboard of andere adviezen voor het interieur, Kijk even op Stijlstudio93.nl en wie weet kan ik je van dienst zijn met één van mijn pakketten.

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd