Hoe hebben kleuren invloed op jouw productiviteit

invloed kleuren op productiviteit

Hoe hebben kleuren invloed op jouw productiviteit

Vaak zijn kantoren en bureaus zwart-wit en hebben ze niet veel kleuraccenten. Er wordt gekozen voor een strakke moderne sfeer en niet voor een kleurrijke sfeer die inspireert. En dat terwijl het juist bij een werkplek heel belangrijk is dat je een ruimte om je heen hebt die je inspireert en motiveert. Hoe kun je dit nou doen?

Onderzoek heeft aangetoond dat beige en witte werkruimtes een gevoel opwekken van verdriet en depressie en een hogere kans op een burn-out geven. Het verhoogt de kans op een burn-out met maar liefst 25%! Uit de onderzoeken bleken de kleurloze ruimtes vooral op vrouwen een versterkt negatief effect te hebben. 

Ook hebben de onderzoeken aangetoond dat het gebrek aan kleuren in je werkruimte niet alleen invloed hebben op ons humeur, maar ook op onze productiviteit. Onze productiviteit wordt namelijk beïnvloed door ons gemoedstoestand. 

Kleuren werkplek

Verschillende kleuren hebben verschillende effecten op jou. Jij moet dus zelf bepalen waar jij behoefte aan hebt in jouw werkruimte. Wij gaan je een handje helpen. 

Heb je in jouw werkruimte vooral inspiratie nodig? Een creatieve boost? Gebruik dan groen of oranje. Groen en oranje staan er allebei om bekend om een positieve invloed te hebben op het creatief denken. Groen en oranje zijn dus goed in een werkplek als je wil brainstormen. Ook hebben allebei de kleuren een positief effect op je concentratie. Verder geeft de groene kleur een gevoel van buiten doordat het vaak geassocieerd wordt met de natuur. Dit geeft een rustgevend gevoel.

Maar wil je echt een rustgevend gevoel? Gebruik dan blauw. Blauwtinten geven een rustgevend gevoel en een frisse uitstraling. Dat is ook waarom de kleur blauw vaak voorkomt bij de tandarts of in het ziekenhuis, de bedoeling is om rust en kalmte uit te stralen. Ook geeft blauw, doordat het doet denken aan de oceanen en de kleuren van de lucht, een verkoelend gevoel en heeft het een positieve invloed op de concentratie. Blauw wordt aangeraden in een werkruimte waar opperste concentratie nodig is. 

Je zou ook wit kunnen gebruiken in je werkruimte. Ja, die raadden we net nog af, maar als je de kleur wit op de juiste manier gebruikt kan het toch een positief effect hebben op je werkruimte. Wit werkt namelijk heel goed om een kamer groter te maken dan deze daadwerkelijk is. Daarom is het verstandig om wit te gebruiken in kleinere werkruimtes. Als je dit doet moet je echter wel minimaal twee andere kleuraccenten verwerken in je ruimte, anders heb je geen positieve invloeden op je productiviteit. Je zou ook genoeg natuurlijk licht in de kamer moeten laten schijnen, anders gaat de ruimte namelijk snel lijken op een steriel ziekenhuis interieur. Dat is niet wat je wil in jouw werkruimte.

 Als je in je werkruimte graag positief gestimuleerd wil worden, moet je geel gebruiken. Geel is de kleur van positiviteit, het wordt vaak geassocieerd met de zon. Geel is dus goed als je een optimistische sfeer wil creëren in je werkruimte. Met de kleur geel moet je echter wel uit kijken, want de kleur geel weerkaatst veel licht. Hierdoor worden je ogen sneller moe en dit zal een negatief effect hebben op je concentratie en uithoudingsvermogen.

Als je samenwerkt met veel anderen om je heen en je meer verbondenheid wil op het kantoor, dan is het heel verstandig om de kleur roze terug te brengen in de ruimtes. De kleur roze is de kleur van harmonie en brengt je meer in contact met anderen. 

Posters werkplek

Moeten we nu dus massaal de muren van onze werkruimtes verven? Nou nee niet helemaal. Je zou inderdaad een muur in je ruimte kunnen verven. Dit kost echter veel tijd en er is een veel makkelijkere oplossing. Posters. Je kan in plaats van een muur verven ook heel goed de kleuraccenten kunnen aanbrengen d.m.v. een poster. Posters bevatten accenten die hetzelfde effect hebben als een muur verven, maar een poster ophangen is veel minder tijdrovend en goedkoper. Bovendien kun je posters heel erg makkelijk afwisselen om toch een andere sfeer te creëren. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd